Maahanmuuttajien alueellinen keskittyminen ja etnis-kulttuurinen tulkinta

tarkastelussa somalit ja venäläiset

Kirjoittajat

  • Hanna Dhalmann

Avainsanat:

etninen segregaatio, asumistoiveet, maahanmuuttajat, somalit, venäläiset, pääkaupunkiseutu, Ethnic segregation, residential preferences, immigrants, Somalis, Russians, Helsinki Metropolitan Area

Abstrakti

Artikkelissa tarkastellaan hypoteesia maahanmuuttajien alueellisen keskittymisen omaehtoisuudesta kahden maahanmuuttajaryhmän, somalien ja venäläisten kohdalla. Tutkimus perustuu pääkaupunkiseudulla asuvien somali- ja venäläistaustaisten maahanmuuttajien ja erilaisten viranomaistahojen teemahaastatteluihin.

Tutkimuksen mukaan oman etnisen ryhmän läheisyys on tärkeää suomensomaleille osana heidän yhteisöllisen elämäntapansa ylläpitämistä sekä selviytymiskeinona heidän kokemaansa turvattomuutta ja syrjintää vastaan. Venäläisten kohdalla oman etnisen yhteisön läheisyys näyttäytyy varsin merkityksettömänä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita oman yhteisön tai etnisen taustan merkityksettömyyttä. Paremminkin kyse on somaleihin verrattuna erilaisesta rasismin uhan kokemisesta ja suhtautumisesta naapuruston sosiaalisiin verkostoihin.

Tulosten perusteella oman ryhmän lähellä asumisen merkitys muuttuu maassa vietetyn ajan myötä, ja vaihtelee ryhmän sisällä riippuen henkilön elämäntilanteesta. Maahanmuuttajien asumistoiveita ja -valintoja ei tule täten nähdä muuttumattomina tai pelkästään heidän kulttuuriseen taustaansa palautuvina. Toiveet ja asumistavoitteet muokkautuvat jatkuvasti vuorovaikutuksessa maahanmuuttajia ympäröivän todellisuuden kanssa. Laajempi yhteiskunnallinen konteksti suhteessa maahanmuuttajien aikaisempiin kokemuksiinsa nouseekin keskeiseksi tulkittaessa heidän asumisvalintojaan.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2011-12-01

Viittaaminen

Dhalmann, H. (2011). Maahanmuuttajien alueellinen keskittyminen ja etnis-kulttuurinen tulkinta: tarkastelussa somalit ja venäläiset. Migration-Muuttoliike, 38(4), 15–28. Noudettu osoitteesta https://siirtolaisuus-migration.journal.fi/article/view/90536

Numero

Osasto

Artikkelit