Närpes som förebild för lyckad integration

Kirjoittajat

  • Krister Björklund

Avainsanat:

Integration, invandring, Närpes

Abstrakti

Närpes har på en kort tid blivit multikulturellt. De första fl yktingarna kom redan år 1988, men antalet invandrare började öka snabbt först efter år 2004. Orsaken var att företagen upplevde personalbrist, men lyckades varken i Närpes eller annanstans i Finland rekrytera arbetskraft. Man vände fördomsfritt blickarna utomlands, och invandrarna som bodde i Närpes hjälpte till med arbetskraftsrekryteringen, eftersom de hade internationella sociala nätverk. De kände både till lokalsamhället och förhållandena i sitt tidigare hemland. Följden var att arbetskraftsinvandringen till Närpes började skjuta fart vid den här tiden. Det blev en snöbollseff ekt, många invandrade tillsammans med sina familjer, och lockade senare andra med sig.

Befolkningsandelen med annat modersmål än svenska och fi nska är hög i Närpes i jämförelse med andelen i hela landet. Närpes var den första kommunen utanför storstadsregionerna som tog emot fl yktingar. Närpes har också lyckats bättre med integreringen av invandrare än dessa. Vad ligger bakom framgången?

Migrationsinstitutet genomförde hösten 2012 ett forskningsprojekt kring det som ofta kallas "närpesmodellen". Resultatet publicerades som en forskningsrapport på fi nska våren 2013 med titeln "Tomaatteja, teollisuutta ja monikulttuurisuutta. Närpiön malli maahanmuuttajien kotouttamisessa" (Tomater, industri och mångkultur. Närpesmodellen och integrationen av invandrare). Föreliggande artikel bygger på rön från detta projekt.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2013-06-01

Viittaaminen

Björklund, K. (2013). Närpes som förebild för lyckad integration. Migration-Muuttoliike, 40(2), 21–26. Noudettu osoitteesta https://siirtolaisuus-migration.journal.fi/article/view/90084

Numero

Osasto

Artikkelit