Mentorointi edistää koulutettujen maahanmuuttajien työllistymistä

Kirjoittajat

  • Sari Vanhanen

Avainsanat:

korkeakoulutetut maahanmuuttajat, työuramentorointi, kahdensuuntainen kotoutuminen, ammatillinen osaaminen

Abstrakti

Kansainvälisen muuttoliikkeen lisääntyessä myös koulutettujen, ammattitaitoisten maahanmuuttajien määrä Suomessa kasvaa. Kotoutumisen ja hyvinvoinnin kannalta muuttajalle on ensiarvoisen tärkeää löytää kykyjään ja ammattitaitoaan vastaavaa työtä uudessa kotimaassaan. Ammatillisen osaamisen tunnistaminen ja hyödyntäminen on keskeistä sekä maahanmuuttajan että uuden asuinmaan näkökulmasta. Mentorointi voi olla tehokas toimintamalli maahan muuttaneiden koulutettujen henkilöiden työllistymispolkujen luomiseen. Samalla mentorointi rakentaa ja edistää kahdensuuntaista oppimista käytännön tasolla.

Artikkelissa tarkastellaan Väestöliitossa vuosina 2011–2014 kehitettyä ja toteutettua Womento-mentorointimallia. Artikkelin alussa kerrotaan työuramentoroinnista menetelmänä. Tämän jälkeen käydään läpi Womenton toteutusta ja osallistujakokemuksia. Lopuksi arvioidaan mallin toimivuutta sekä pohditaan työuramentoroinnin sovellusmahdollisuuksia eri yhteyksissä. Artikkeli perustuu Womenton aikana koottuun osallistujapalautteeseen ja eri mentorointitilaisuuksien keskustelumuistioihin. Mentorointimallia kehitettiin tiiviissä vuoropuhelussa mukana olleiden osallistujien sekä eri sidosryhmien edustajien kanssa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2014-12-01

Viittaaminen

Vanhanen, S. (2014). Mentorointi edistää koulutettujen maahanmuuttajien työllistymistä. Migration-Muuttoliike, 41(4), 23–28. Noudettu osoitteesta https://siirtolaisuus-migration.journal.fi/article/view/89873

Numero

Osasto

Artikkelit