Euroopan itälaajenemisen vaikutuksista Suomen työmarkkinoihin: Onko odotettavissa muuttoryntäystä Virosta?

Kirjoittajat

  • Sari Greijus

Abstrakti

Tämä artikkeli perustuu Työministeriölle tekemääni tutkimukseen, jonka tavoitteena oli esittää arvio siitä, kuinka itälaajentuminen ja työvoiman vapaa liikkuvuus tulevat vaikuttamaan Suomen työmarkkinoihin. Painopiste selvityksessä annettiin Viron alueelta Suomeen kohdistuvalle muuttopaineelle. Tutkimuksen toisena tavoitteena oli esittää tilastojen pohjalta selvitys Viron taloudellisesta ja demografisesta tilanteesta sekä muista muuttoliikkeeseen vaikuttavista tekijöistä, kuten työllisyystilanteesta.

Tulevaisuudessa tapahtuvan muuttoliikkeen ennustaminen on aina vaikeaa, koska siihen vaikuttavat useat eri tekijät. Keskeisimmät seikat ovat maiden väliset palkka- ja elintasoerot sekä kohdemaan työmarkkinatilanne. Palkkaerojen ja työmarkkinatilanteen lisäksi muuttopäätöksen syntyyn vaikuttavat työmarkkinatilanne lähtömaassa, alueiden maantieteellinen läheisyys, maastamuuton perinteinen kohdentuminen ja olemassa olevatetnisyyteen tai sukulaisuuteen perustuvat verkostot, etniset tai poliittiset ongelmat, kulttuuri- ja kielierot sekä käsitykset kotimaan tulevasta taloudellisesta ja sosiaalisesta kehityksestä (European Commission 2001).

Lisätiedostot

Julkaistu

2001-12-01

Viittaaminen

Greijus, S. (2001). Euroopan itälaajenemisen vaikutuksista Suomen työmarkkinoihin: Onko odotettavissa muuttoryntäystä Virosta?. Migration-Muuttoliike, 28(4), 27–34. Noudettu osoitteesta https://siirtolaisuus-migration.journal.fi/article/view/92008

Numero

Osasto

Artikkelit