Ruotsinsuomalaisten suomalaisen identiteetin ulottuvuudet 2000-luvun alussa

Kirjoittajat

  • Maria Levä

Abstrakti

Tutkielmani koskee tämän päivän ruotsinsuomalaisten suomalaisuutta ja sitä, millaiselta ruotsinsuomalaisten suomalainen identiteetti näyttää 2000-luvun alussa. Tutkimusaineistona on Siirtolaisuusinstituutin tekemä kysely, johon vastasi 1797 ruotsinsuomalaista. Analyysikeinoina on käytetty pääkomponenttianalyysia, keskiarvojen vertailua, varianssianalyysia sekä ryhmittelyanalyysia.

Tutkimuksen perusteella ruotsinsuomalaisten keskuudesta voidaan löytää neljä sisällöltään erilaista suomalaisen identiteetin ulottuvuutta, jotka ovat suomalaisuus Ruotsissa, suomalaisuuden tärkeys/ ideologinen suomalaisuus, suomen kielen ylläpito ja kaipuu Suomeen. Nämä kombinoituvat kolmeksi erilaiseksi identiteettityypiksi, jotka sisältönsä perusteella on nimetty assimiloituneiksi, Suomeen takaisin kaipaaviksi suomalaisiksi ja Ruotsiin integroituneiksi suomalaisiksi. Eroja selittävät useat sosio-demografi set muuttujat, joiden merkitys ja määrä vaihtelevat ulottuvuudesta ja tyypistä toiseen.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2008-06-01

Viittaaminen

Levä, M. (2008). Ruotsinsuomalaisten suomalaisen identiteetin ulottuvuudet 2000-luvun alussa. Migration-Muuttoliike, 35(2), 18–25. Noudettu osoitteesta https://siirtolaisuus-migration.journal.fi/article/view/91363

Numero

Osasto

Artikkelit