John Mortonin jäljillä

Kirjoittajat

  • Auvo Kostiainen

Abstrakti

Artikkeli esittelee tekeillä olevaa tutkimushanketta John Mortonista (1724–1777), USA:n itsenäisyysjulistuksen yhdestä allekirjoittajasta (ks. http://www. johnmortonproject.com/about.asp). John Morton kohosi 1700-luvun puolivälin jälkeen merkittäväksi paikallispoliitikoksi ja Pennsylvanian siirtokunnan hallinnon yhdeksi johtohahmoksi. 

Morton ei välttämättä ollut innokas itsenäisyyden kannattaja, mutta asettui pitkän pohdiskelun jälkeen itsenäisyyden kannalle. Hänellä oli vaikutusvaltainen asema Pennsylvanian siirtokunnan johdossa, ja Morton toimi mm. uuden valtion perustuslakia ja muotoa hahmottelevan mannermaakongressin puheenjohtajana. Lisäksi hänellä oli hoidettavanaan monia merkittäviä paikallishallinnon tehtäviä. 

Morton on jäänyt vähemmälle huomiolle aiemmassa historiantutkimuksessa kuin monet muut merkittävät tuon ajan poliittiset johtajat. Se, ettei Morton ole ollut näkyvästi historiankirjoituksen kohteena, johtuu ilmeisesti hänen kuolemastaan vuonna 1777 pian itsenäistymisen jälkeen. Mortonista on kirjoitettu vain muutama lyhyt biografia. 

Tässä hankkeessa yritämme antaa luotettavamman kuvan John Mortonista. Erityisen kiinnostavaa on tutkia hänen identiteettiään, joka koostui englantilaisista, ruotsalaisista ja suomalaisista aineksista. Hänen isoisänsä isä oli tullut Suomesta Ruotsin kautta Delawaren siirtokuntaan New Swedeniin vuonna 1654. Mortonin sukujuurten selvittämiseksi on tehty DNAanalyysi, joka viittaa happloryhmään, joka on tavallinen itäsuomalaisten miesten keskuudessa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2010-09-01

Viittaaminen

Kostiainen, A. (2010). John Mortonin jäljillä . Migration-Muuttoliike, 37(3), 5–9. Noudettu osoitteesta https://siirtolaisuus-migration.journal.fi/article/view/91199

Numero

Osasto

Artikkelit