Varhainen maahanmuuttajaryhmä – vallonit Suomessa 1600- ja 1700-luvuilla

Kirjoittajat

  • Veli-Matti Pussinen

Abstrakti

Suomessa (ja Ruotsissa) valloneilla tarkoitetaan yleensä henkilöitä, jotka muuttivat nykyisin Belgiassa, Ranskassa ja Luxemburgissa sijaitsevalta Vallonian alueelta Ruotsin valtakuntaan 1600-luvulla. Tämän jälkeen muutot alueelta Suomeen ovat olleet yksittäistapauksia, sen sijaan vallonien jälkeläiset ovat vuosisatojen kuluessa muuttaneet etenkin työtilanteiden mukaan Ruotsin ja Suomen välillä ja sisällä.

Ruotsissa toimii Sällskapet Vallonättlingar -yhdistys, jonka perusti vuonna 1938 joukko nuoria miehiä, jotka olivat siirtyneet Österbyn hiljenneestä ruukista Tukholmaan. Yhdistyksen perustaminen osui ajankohtaan, jolloin Ruotsin viimeiset yhtenäiset valloniyhteisöt Upplannin isoissa rautaruukeissa olivat hajoamassa, joko teollisen toiminnan lakkauttamisen tai sen voimakkaan kasvun ja sitä seuranneen muuttoliikkeen kautta. Ruotsalaisen yhdistyksen tarkoituksena on levittää tietoa vallonien historiasta, merkityksestä Ruotsin taloudelle ja kulttuurille sekä tukea tämän alan tutkimusta. Suomessa on vuodesta 1995 toiminut vastaavanlainen yhdistys vallonijälkeläisten yhdyssiteenä.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2012-01-01

Viittaaminen

Pussinen, V.-M. (2012). Varhainen maahanmuuttajaryhmä – vallonit Suomessa 1600- ja 1700-luvuilla. Migration-Muuttoliike, 39(1), 15–19. Noudettu osoitteesta https://siirtolaisuus-migration.journal.fi/article/view/90504