Seminaarit

Haaparannalla juhlittiin Ruotsinsuomalaisten päivää ja omaa lippua

Kirjoittajat

  • Ismo Söderling

Abstrakti

Ruotsissa asuu tällä hetkellä n. 700 000 ihmistä, joilla on suomalainen tausta. Eipä siis ihme, että Ruotsissa on pidetty tärkeänä ruotsinsuomalaisuutta korostavan oman juhlapäivän saamista kalenteriin. Tämä tapahtuikin vuonna 2010, kun Ruotsin akatemia päätti, että juhlapäivä on aina 24. helmikuuta. Kyseinen päivämäärä valittiin vuotuiseksi juhlapäiväksi, koska se on Värmlannin suomalaismetsissä samoilleen suomalaisen ja vuonna 1796 syntyneen Carl Axel Gottlundin syntymäpäivä. Gottlund yllättyi matkoillaan suomen kielen elinvoimaisuudesta, ja hän tekikin useita aloitteita kielen ja kulttuurin säilymiseksi.


Päivän tarkoituksena on juhlistaa ruotsinsuomalaisen vähemmistön olemassaoloa sekä herättää valtaväestön kiinnostus ruotsinsuomalaisia kohtaan. Ensimmäinen Ruotsinsuomalaisten päivä pidettiin vuonna 2011. Alusta alkaen päivien puitteissa on tarjottu kulttuuripitoista ohjelmaa Ruotsin suomalaiskeskuksissa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2015-01-01

Viittaaminen

Söderling, I. (2015). Seminaarit: Haaparannalla juhlittiin Ruotsinsuomalaisten päivää ja omaa lippua. Migration-Muuttoliike, 42(1), 61–62. Noudettu osoitteesta https://siirtolaisuus-migration.journal.fi/article/view/89865

Numero

Osasto

Artikkelit