Siirtolaisuustutkimuksen muuttuvat painotukset

Kirjoittajat

  • Keijo Virtanen

Abstrakti

Seuraavassa esitän pääpiirteisen katsauksen otsikkoaiheeni historiaan, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Tarkoitan tässä siirtolaisuustutkimuksella yleensä erilaisten muuttoliikkeiden tutkimusta – siis maasta-, maassa- ja maahanmuuttoja. Kerrotaan, että nyt juhlivaa 40-vuotiasta Siirtolaisuusinstituuttiakin synnytettäessä vaihtoehtoisena nimiehdotuksena oli Muuttoliikeinstituutti.


Suomalaiset ovat muuttaneet aina. 1800-luvun puolivälistä lähtien muutettiin sadoin tuhansin kauas valtamerten taakse. Sen sijaan 1960- ja 1970-luvuilla muutettiin lähelle, nytkin sadoin tuhansin Ruotsiin ja tietysti myös oman kotimaan sisällä. 1970- ja 1980-luvun taitteesta lähtien olemme eläneet sikäli historiallisia aikoja, että nykypäivään asti vuosittainen maahanmuutto on ollut lukumääräisesti suurempaa kuin maastamuutto Suomesta.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2014-09-01

Viittaaminen

Virtanen, K. (2014). Siirtolaisuustutkimuksen muuttuvat painotukset. Migration-Muuttoliike, 41(2-3), 10–13. Noudettu osoitteesta https://siirtolaisuus-migration.journal.fi/article/view/89893

Numero

Osasto

Artikkelit