Onnistunut kotiinpaluu – Miten tukea Euroopasta palaavaa?

Kirjoittajat

  • Riikka Eela

Avainsanat:

turvapaikanhakija, muuttoliike, paluumutto, direktiivi, Euroopan unioni

Abstrakti

Artikkelissa esitellään kysymyksiä, jotka liittyvätkielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden tuetun vapaaehtoisen paluun konseptiin. Paluun ja jälleenkotoutumisen tukeminen on laajassa mittakaavassa Euroopan maille uutta ja juontaa osin juurensa hallitsemattoman muuttoliikkeen huippuvuoteen 2015.


Artikkelissa pyritään tuomaan näkyviin,millaista tietoa tarvitaan lisää, jotta tuetunvapaaehtoisen paluun ja jälleenkotoutumisen ongelmakohtia voidaan ratkoa realistisesti ja onnistuneesti. Pelkästään paluu-termi voi johtaa harhaan; henkilöt eivät aina voi tai halua palata sinne, mistä lähtivät. Paluun tukemiseen liittyviä kysymyksiä ovat muun muassa tarjottavan tuen laatu ja määrä sekä se, missä määrin tukea tulisi tarjota palaajalle itselleen ja missä määrin yhteisölle, johon tämä palaa. Myös palaamisen vapaaehtoisuuden jäsentäminen on tärkeää, jos halutaan ymmärtää palaajan motiiveja ja tarpeita.


Paluuta tukemalla halutaan varmistaa henkilön onnistunut taloudellinen ja sosiaalinen jälleenkotoutuminen lähtömaahan.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2019-01-01

Viittaaminen

Eela, R. (2019). Onnistunut kotiinpaluu – Miten tukea Euroopasta palaavaa?. Siirtolaisuus-Migration, 45(1), 12–15. Noudettu osoitteesta https://siirtolaisuus-migration.journal.fi/article/view/89370